Lisätietoa reumasairauksista ja sosiaaliturvasta

 

Liiton yleinen, lapsiperheille ja nuorille sekä ruotsinkielisille suunnatut Sosiaaliturvan suunnistuskartat on päivitetty. Niiden avulla sairastunut henkilö näkee mitä tukia on tarjolla ja ketkä sitä tarjoavat. Kartat löydät osoitteesta reumaliitto.fi/suunnistuskartta

 

Nivelrikosta uusi opas

Uuteen oppaaseen on koottu tiiviissä paketissa perustietoa nivelrikosta.

Oppaassa käydään läpi nivelrikolle altistavia riskitekijöitä, nivelrikon oireita ja taudin kulkua sekä nivelrikon hoitoa ja liikunnan ja terveyttä edistävän ruokavalion merkitystä. 

Tilaa painettuna kotiin tai lue verkossa!

 

Lue lisää >

Miten reumalääkitys vaikuttaa raskauteen?

Jos suunnittelet raskautta ja käytät reumalääkkeitä, mahdolliset muutostarpeet lääkitykseen kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin. Valtaosaa lääkkeistä voi käyttää niin raskauden kuin imettämisen aikana. Reuma-lehden artikkelista löydät hyödyllistä tietoa asiasta.

lue lisää

Ajankohtaista sosiaali- ja terveystietoa

Helpotus lääkekaton kertymiseen erityisen kalliissa lääkkeissä
Erityisen kalliita lääkkeitä (yli 1000 euroa) käyttävät ovat vuoden 2018 alusta alkaen voineet ostaa lääkettä määrän, jolla vuotuinen lääkekatto ylittyy kerralla. Tämä helpottaa alkuvuoden taloudellista tilannetta.
Lue lisää

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa vuoden vaihteen muutoksista
Kela tiedottaa vuoden vaihteen muutoksista

Potilaan opas

Reumaliitto kokemusasiantuntijoineen osallistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hankkeeseen, jossa tuotettiin Potilaan opas. Oppaaseen on mm. listattu kymmenen tärkeintä asiaa, joiden avulla potilaat voivat vaikuttaa hoitonsa sujuvuuteen ja potilasturvallisuuteen. Opas löytyy THL:n sivuilta.

Harvinaiset reumasairaudet 
Tavallisimmin reuma mielletään nivelreumaksi ja selkärankareumaksi, mutta reumasairauksia on satoja. Osa sairauksista on aika yleisiä, osa taas hyvinkin harvinaisia. Harvinaiset reumasairaudet ja reumansukuiset sairaudet ovat monimuotoinen sairausperhe, jotka ovat nivel- ja selkärankareuman lailla usein taustaltaan autoimmuunisairauksia, oirekirjoltaan laaja-alaisia ja kulultaan vaihtelevia. Monella niistä voi olla vakavia seurauksia, mutta diagnostiikan ja hoidon kehittyminen on parantanut niiden ennustetta.

Suomen Reumaliitossa on ollut omaa toimintaa harvinaisia reuma- ja tule-sairauksia sairastaville jo 20 vuotta. Toiminnan piirissä on 40 diagnoosia vähän luokittelutavasta riippuen. Toiminta järjestetään pääsääntöisesti valtakunnallisesti ryhmien pienen koon takia. Liitolla on myös kolme valtakunnallisesti toimivaa diagnoosikohtaista yhdistystä: SLE-yhdistys, Suomen Sklerodermayhdistys ja Suomen Vaskuliittiyhdistys. Liitto saa harvinaistoimintaan RAY:n kohdennettua avustusta.

Viime kuukausina olemme panostaneet päivitetyn tiedon tuottamiseen harvinaisista reumasairauksista. Olemme rakentaneet liiton nettisivujen yhteyteen oman teemasivuston harvinaisryhmiin kuuluville. Sivuille pääsee www.reumaliitto.fi -sivuilta klikkaamalla sivun oikeassa yläkulmassa olevaa Harvinaisia-nappulaa tai suoraa osoitteesta www.harvinainenreuma.fi.

Sivuilta löytyy kootusti tietoa liiton toiminnan piiriin kuuluville harvinaisryhmille suunnatuista palveluista, alueellisista ryhmistä ja valtakunnallisesta toiminnasta, koulutettujen vertaistukijoiden yhteystiedot sekä vähitellen päivittyvät kuvaukset mukana olevista sairauksista. Muutakin informaatiota tuotetaan tarpeen mukaan. Sivuilta löytyy myös Harvinaisia-lehden juhlanumero:
http://harvinainenreuma.fi/uploads/pdf/harvinaisia-juhlanumero.pdf

Markku Hakalan luento

Katso luento: professori Markku Hakala Kuntoutettavasta terveysliikkujaksi

Reuma-aapinen

http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/

Oppaat ja kirjaset

Oppaita ja kirjasia, tietoa reumasairauksista saatavilla toimistosta.