Nauti kesästä – suojaudu punkilta

Punkki eli puutiainen on yleinen Suomen luonnossa aina eteläisintä Lappia myöten. Tärkein keino suojautua punkin levittämiltä taudeilta on ehkäistä punkin purema ennalta. Liikkuessasi luonnossa estä punkin kiinnittyminen iholle ja tarkista vielä punkkisyynissä, ettei näin ole käynyt. Syyni kannattaa tehdä koko perheelle ja lemmikeille. Sen jälkeen voi huoletta nauttia kesän riemuista.

Jokailtainen punkkisyyni vähentää borrelioosiriskiä

Paras tapa ennaltaehkäistä punkin levittämiä tauteja on estää punkin pääsy iholle. Luonnossa liikkuessa kannattaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Vaaleista vaatteista punkki erottuu paremmin.

punkki
Nymfi-vaiheen punkki on tavallisin Borrelia-infektion tartuttaja ihmiseen.
  1. Punkkisyynissä käy koko keho ja iho läpi. Erityisesti taivekohdat kuten kainalot ja polvitaipeet sekä selkä, navan seutu, nivuset, niska ja pää kannattaa käydä huolellisesti läpi. Lapsilla punkki hakeutuu usein hiusrajaan. Myös vaatteet on syytä tarkastaa ja ravistella.
  2. Muista, että koirat ja kissat ovat punkkimagneetteja. Ulkoilun jälkeen myös niille kannattaa tehdä punkkitarkastus. Koira kannattaa kammata tai harjata. Punkit voivat kulkeutua kotiin eläimien mukana, joten sänky kannattaa tarkastaa ennen nukkumaan menoa.
  3. Kun löydät ihoon kiinnittyneen punkin, poista se välittömästi. Tartu siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se hitaasti pois. Voit tehdä punkkipihdeillä, tavallisilla pinseteillä tai kynsillä. Pistokohta on hyvä puhdistaa. Älä yritä poistaa punkkia kaatamalla jotain sen päälle. Tukahduttaminen voi saada punkin oksentamaan, jolloin vatsan tyhjentyessä borreliabakteeri voi siirtyä ihoon ja lisää tartuntariskiä.
  4. Seuraa puremakohtaa. Punkin havaitseminen ei vaadi välittömiä hoitotoimenpiteitä tai hakeutumista lääkärin vastaanotolle. Mutta puremakohtaa kannattaa seurata. Jos sen ympärille kehittyy leviävää ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai tulee muita, flunssankaltaisia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin.

punkkisyyni

Hoida borrelioosin varhaisoireet heti

Suomessa borrelioosiin sairastuu arviolta 7 000 ihmistä vuodessa. Hyvä uutinen on, että borrelioosi tunnistetaan ja hoidetaan nykyisin varhain.

Lähes kaikki hoidetut paranevat ja osa hoitamattomistakin jopa itsestään. Säännöllisen punkkisyynin lisäksi iho kannattaa syynätä kooltaan laajenevan pyöreähkön tai rengasmaisen iholäiskän varalta.

Hoida borrelioosin varhaisoireet heti

Borrelia-bakteeria metsästämässä

*/ /*